PLAN DE Mentenanta

Pregatirea unui plan de mentenanta presupune o serie de elemente necesare legate de echipament, precum informatiile despre intretinerea lui din manualul producatorului.

Planul de mentenanta al unui echipament si procedurile sale de lucru sunt inregistrate in Fisele de Mentenanta Planificata. Astfel, planul de mentenanta consta intr-un set de Fise de Mentenanta Planificata (Descrieri Lucrari), care se vor regasi in continutul fiselor de lucru si vor reprezenta un element important in managementului mentenantei de zi cu zi. Fisele de Mentenanta Planificate pot fi create in cadrul unei biblioteci de lucrari standard. Aceasta functionalitate poate spori capacitatea utilizatorilor si creste productivitatea lor.

Planul de mentenanta (EN 13306) – reprezinta un set de sarcini bine definite care corespund unor activitati, proceduri si resurse si a unui timp necesar de realizare.


Descrierea unei activitati de mentenanta consta in: descrierea sarcinilor care urmeaza a fi erealizate, succesiunea acestor sarcini, speficicarea materialelor si a pieselor de schimb ce urmeaza a fi utilizate, instrumentele necesare, functiile specializate necesare a efectua lucrarile, calificari si numarul de angajati necesar, reguli de siguranta, precum si timpul de executie planificat.

In acest video ne vom concentra doar pe configurarea necesara in ManWinWin pentru crearea Fiselor de Mentenanta Planificata:

Compania - Furnizori
Compania – Aria tehnica de interventie
Tipuri de lucrari
Costuri – Conturi

Furnizori care sunt relevanti pentru activitatea de maintenanta: furnizori de servicii de mentenanta, producatorul echipamentului sau furnizori de materiale.

Organizeaza structura personalului intern care desfasoara efectiv activitatile de intretinere sub forma unei diagrame organizationale, in care mai multe functii sunt specificate intr-o ierarhie si in care oamenii care efectueaza intretinerea pot fi coordonati. Un departament de mentenanta, chiar si cu mai multe ateliere de lucru, este de obicei organizat in zone de interventie, cum ar fi: electricieni, mecanici, instalatori, etc. Costul standard de manopera se stabileste pentru fiecare arie de interventie, iar acest cost trebuie sa reflecte costul mediu cu atribuirea unui tehnician specific pentru lucrari de intretinere.

In cadrul managementului mentenantei, este utila stabilirea unor tipuri diferite de lucrari. Aceasta clasificare permite managerului sa relationeze efortul si costurile fiecarui tip de lucrare, oferindu-i informatii legate de tipurile de lucrari cu cele mai mari costuri si eforturi implicate. Lucrarile de mentenanta pot fi clasificate in 3 tipuri majore ce pot include, la randul lor, "sub-tipuri":

  • Mentenanta sistematica (preventiva sistematica, inspectii, lubrifieri)
  • Conditionala (preventiva, bazata pe starea echipamentului)
  • Mentenanta corectiva (reparatii)

Conturile inseamna organizarea costurilor dupa natura sau tipul lor. Managerul ar trebui sa stabileasca acele conturi relevante care se incadreaza in domeniul sau de responsabilitate. Aceasta este o configuratie obligatorie pentru utilizatorii care doresc sa gestioneze costurile in sistem.