Scurtă abordare a importanței strategice a mentenanței
Hugo Madeira Cardoso și João Nunes Marques
Mentenanța, prin acțiuni legate atât de management, cât și de aspectele tehnice, acționează într-un mod decisiv în performanța organizațiilor. Acesta este consensul împărtășit de mai mulți specialiști ai acestui domeniu. Mesajul privind importanța justificată a acestui domeniu pentru companii este transmis în mod repetat, însă, până relativ recent, fără o integrare și implementare reală.
De fapt, întrucât această viziune nu a fost privită cu prioritatea necesară de către organizații, ea nu a căpătat substanță, ci a fost mai degrabă asumată ca un “nice-to-have”, apărată și apreciată, dar pentru care nu s-a făcut nimic sau prea puțin. Cu toate acestea, rupând un model foarte bine înrădăcinat, de ceva timp încoace acest scenariu descurajator a început să dea semne de transformare, iar astăzi asistăm la o poziționare diferită din partea mai multor companii. Se speră că, într-un fel, aceasta va produce un efect sistemic.
În acest context, încercăm, pe scurt, să sistematizăm și să evidențiem în rândurile de mai jos câteva dintre motivele pentru care funcția de mentenanță ar trebui să fie înțeleasă ca fiind strategică de către organizații.
Contrar, probabil, ideii larg răspândite, rolul funcției de mentenanță nu este doar acela de a readuce echipamentul la starea inițială sau, cu alte cuvinte, de a-l face capabil să își îndeplinească funcția necesară. De fapt, deși sunt încă prezenți în vocabularul comun de mentenanță, termeni precum “reparație” și “corectare” nu mai au importanța care le era atribuită în trecut.
Potrivit lui Kardec și Nascif [1], funcția de mentenanță ar trebui să fie considerată din ce în ce mai mult ca parte integrantă a strategiei oricărei organizații. În acest sens, va fi fundamentală etapa în care se definesc obiectivele ce trebuie atinse printr-o strategie de mentenanță adecvat.
În urma unui exercițiu simplu de identificare a unora dintre cele mai clare obiective ale funcției de mentenanță a unei organizații, este ușor de concluzionat că unul dintre cele mai importante este acela de a garanta disponibilitatea echipamentului pentru a-și îndeplini funcția necesară. Prin urmare, este ușor de observat că aceste obiective se împletesc în mod natural cu mai multe dintre beneficiile potențiale. Patru dintre acestea ies în evidență:
- Îmbunătățirea producției: punerea în aplicare a mentenanței preventive, permite reducerea timpilor de nefuncționare cauzată de evenimente neplanificat În cazul unei defecțiuni, aplicarea metodologiilor de analiză a defecțiunilor sprijină rezolvarea acesteia, garantând un timp de nefuncționare a echipamentului cât mai scurt posibil și contribuind la atingerea obiectivelor de producție stabilite;
- Siguranța persoanelor și a instalațiilor: acesta este un obiectiv prioritar al unei strategii adecvate de mentenanță. Accidentele sunt adesea rezultatul unor defecțiuni ale echipamentelor, astfel încât, după cum s-a menționat, probabilitatea apariției acestora poate fi redusă prin acțiuni de mentenanță preventivă. Efectuarea acestor activități este extrem de importantă, mai ales în cazul echipamentelor (sau al componentelor) din care pot rezulta defecțiuni cu consecințe grav Definirea acestor echipamente, desemnate de obicei ca fiind “critice”, se poate face cu ajutorul instrumentelor de analiză a riscurilor;
- Reducerea costurilor: echipamentele bine întreținute sunt mai puțin susceptibile de a se defecta, ceea ce se reflectă direct în reducerea costurilor legate de intervențiile corective – și anume, cele legate de resursele de muncă, materiale și/sau servicii, dar și a celor indirect legate de acest tip de mentenanță, cu un accent deosebit pe costurile rezultate din opririle de producție.
Literatura de specialitate în domeniul mentenanței stabilește că lucrările neplanificate reprezintă un cost de trei până la patru ori mai mare, în comparație cu cele planificate [2]; - Gestionarea și controlul indicatorilor de mentenanță: pentru ca mentenanța să fie recunoscută ca o funcție strategică, este imperativ să se definească și să se controleze indicatorii de mentenanță, care ar trebui să furnizeze, fără echivoc, date reprezentative ale performanței dumneavoastră. În scopul ridicării nivelului funcției de mentenanță ar trebui să se plece de la binecunoscuta zicală: nu se poate gestiona decât ceea ce poate fi măsurat. Alegerea indicatorilor-cheie de performanță are, prin urmare, o semnificație deosebită- aceștia ar trebui să traducă, în mod incontestabil, ceea ce se dorește a fi Definirea indicatorilor comportă un prim pas important în procesul de îmbunătățire a stării funcției de mentenanță a oricărei organizații. Odată îndeplinită această etapă, ar trebui să se introducă politici de benchmarking (căutarea unor puncte de referință pentru măsurarea și controlul unui anumit indicator) în vederea stabilirii unor obiective tangibile.
Încrederea pe care o poate avea cineva în capacitatea unui anumit echipament de a funcționa în modul dorit, cu alte cuvinte, fără probleme – o proprietate care, în terminologia stabilită în standard, corespunde conceptului de fiabilitate, se prezintă ca un bun exemplu de circumstanță strâns legată de starea funcției de mentenanță a oricărei organizații, fiind cu atât mai mare cu cât starea acesteia este mai bună. Alături de alți factori, o funcție de mentenanță sănătoasă reprezintă, pentru orice companie, un avantaj considerabil față de concurenții săi cei mai direcți.
Pe baza unora dintre beneficiile potențiale, au fost evidențiate câteva dintre motivele pentru care funcția de mentenanță ar trebui să fie considerată strategică de către organizații. Fără îndoială, vor exista și altele. Împreună, acestea contribuie în mod decisiv la succesul oricărei organizații, considerând că acestea corespund unora dintre cele mai importante din acest domeniu.
Cu siguranță nu este un abuz de limbaj să afirmăm că importanța mentenanței nu se epuizează în realitatea organizațiilor, pentru că totul necesită mentenanță. Având acest lucru în vedere, ceea ce rămâne de spus este: acest lucru este valabil și în viața noastră, în viața de zi cu zi. De fapt, sarcina elementară de a programa animalul de companie la veterinar pentru vaccinare este, evident la un nivel diferit, un exemplu de mentenanță sistematică. Se consideră că relevanța subiectul va face ca acesta să merite să fie studiat în continuare în cadrul unui articol propriu.
REFERINȚE BIBLIOGRAFICE
[1] Pinto, A. K.; Xavier, J. N. (1998). Manutenção: funcția strategică. Rio de Janeiro: Qualitymark.
[2] Cabral, J. P. S. (coord.) (2021). Gestão da Ma- nutenção de Equipamentos, Instalações e Edifí- cios. Lisboa: Lidel