Importanta identificarii fizice a echipamentelor/ asset-urilor cu etichete

Etichetarea fizica a asset-urilor este esentiala pentru identificarea rapida de catre tehnicienii de mentenanta. Existenta unei modalitati de

Etichetarea fizica a asset-urilor este esentiala pentru identificarea rapida de catre tehnicienii de mentenanta. Existenta unei modalitati de identificare fizica a achipamentului sau a unei "etichete"- cum este denumita in mod frecvent, prin utilizarea noilor sisteme de etichetare disponibile, permite indeplinirea unui numar de task-uri implicate in dezvoltarea procedurilor din managementul mentenantei:

  • Deschiderea unui document online (de ex. Google Docs) cu informatii detaliate despre echipament
  • Raportarea defectiunilor (ticketing) de catre clientul final
  • Realizarea task-urilor de mentenanta preventiva de catre tehnicienii de mentenanta
  • Vizualizarea istoricului de mentenanta, precum si lista lucrarilor in curs si a celor planificate
  • Inregistrarea directa a unei lucrari realizate sau planificarea unei interventii viitoare

Aceasta abordare transmite atat angajatilor, cat si clientilor sau furnizorilor imaginea unei companii eficiente si bine organizate.
Exista mai multe modalitati de identificare fizica a echipamentului. Acestea sunt cele mai cunoscute si cele acceptate in piata ca fiind aplicabile pentru identificarea asset-urilor de mentenanta:

Cod de bare

Este cea mai simpla si mai veche modalitate de identificare a unui echipament. Exista mai aplicatii gratuite, ce pot fi folosite pentru generarea codurilor de bare. Aceasta solutie este cea mai ieftina, dar are limitari de utilizare, fiind potrivita doar pentru texte simple, scurte. Codurile de bare pot fi citite de orice dispozitiv mobil de scanare sau cu cititoare de coduri de bare disponibile in toate formatele, la diverse preturi.

Cod QR (Quick Responsive Code)

Este un sistem relativ recent, destul de similar cu codul de bare. Cu toate acestea, datorita utilizarii unei tehnologii 2D, este capabil sa inmagazineze informatii mai complexe, cum ar fi texte, pagini web, SMS sau date complete de identificare despre o persoana. Codurile QR pot fi citite de orice dispozitiv mobil cu o aplicatie dedicata sau scanate direct cu camera telefonului, pentru modelele recente de smartphone.

NFC (Near Field Communication)

Este cel mai flexibil si mai sigur proces, dar si cel mai complex si cel care necesita cea mai mare investitie. Etichetele NFC au o gama larga de aplicatii si nu sunt atat de usor de clonat. Pot fi de diferite tipuri, cu un grad mai mic sau mai mare de complexitate si un nivel de pret corespunzator, toate permitand conectarea directa la un smartphone cu Android, atunci cand acesta se afla in imediata apropiere a etichetei.

Oricare dintre cele trei solutii are avantajele si dezavantajele ei, in functie de aplicatia aleasa. Codurile de bare sunt ideale pentru etichetarea simpla, menita sa stocheze un singur tip de informatii si sunt utilizate, pe scara larga in inventarierea depozitelor si managementul asset-urilor. Codurile QR sunt utilizate intr-o gama mai larga de aplicatii, iar utilizarea lor s-a extins considerabil in ultimii ani. Putand fi direct scanate cu orice smartphone, sunt utilizate in mare masura ca o conexiune directa la site-uri sau aplicatii web. Etichetarea NFC este cel mai complex sistem deoarece implica un anumit grad de tehnologie; cu toate acestea, costul acestor etichete a inceput sa scada semnificativ, iar configurarea si utilizarea lor a devenit din ce in ce mai usoara.

Leave a Comment